udowodnij tożsamośc, oblicz to
Anetta: sin4α+cos2α=sin2α+cos4α
15 sty 17:15
Ada:
sin2α(sin2α − 1) = cos2α (cos2α − 1)
I dalej ulubiony wzorek.
15 sty 17:23
Janek191:
sin4 α + cos2 α = sin2 α + cos4 α
sin4 α − sin2 α = cos4 α − cos2 α
sin2 α ( sin2 α − 1) = cos2 α *( cos2 α − 1)
sin2 α [ − ( 1 − sin2 α )] = cos2 α *[ − ( 1 − cos2 α)]
− sin2 α* cos2 α = − cos2 α* sin2 α
L = P
15 sty 17:25
Janek191:
sin4 α + cos2 α = sin2 α + cos4 α
sin4 α − sin2 α = cos4 α − cos2 α
sin2 α ( sin2 α − 1) = cos2 α *( cos2 α − 1)
sin2 α [ − ( 1 − sin2 α )] = cos2 α *[ − ( 1 − cos2 α)]
− sin2 α* cos2 α = − cos2 α* sin2 α
L = P
15 sty 17:26
AS:
sin4α − cos4α = sin2α − cos2α
(sin2α −cos2α)*(sin2α + cos2α) = sin2α −cos2α
(sin2α − cos2α)*1 = sin2α −cos2α
sin2α −cos2α = sin2α −cos2α
15 sty 17:36