mógł by mi ktoś je
rozwiązać
byłbym bardzo wdzięczny ...
. Rzucamy 4 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wyrzuceniu:
A − 2 reszek
B − za pierwszym i drugim razem reszki.
Rzucamy 3 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wyrzuceniu 2
reszek. Omów występujące pojęcia.
W urnie jest 6 kul białych i 4 czarnych. Losujemy 2 kule. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania róŜnych kul.
W urnie jest 2 kule białe i 5 czarnych. Wyciągamy losowo dwie kule naraz. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wylosowaniu:
− tego samego koloru
− dwóch czarnych
Ile jest wszystkich liczb 3−cyfrowych w których zapisie nie występuje cyfra zero.
ile jest wszystkich zdarzeń losowych w rzucie kostką. Omów zdarzenia: pewne, niemoŜliwe. 3
Oblicz objętość i pole powierzchni stoŜka, jeśli jego przekrój osiowy jest trójkątem
równobocznym o boku 1
Ile istnieje róŜnych liczb czterocyfrowych nieparzystych zaczynających się od cyfry 7 ?.
Z talii 24 kart losujemy dwie karty jednocześnie. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A – obie
karty są koloru czerwonego; B – wśród wylosowanych kart jest dokładnie jeden as.
| 6 | 3 | |||
P( A ) = | = | |||
| 16 | 8 |
| 4 | 1 | |||
P( B) = | = | |||
| 16 | 4 |
| 10 ! | 9*10 | ||||||||||
I Ω I = | = | = | = 45 ( mamy tu kombinacje ) | |||||||||
| 2 * 8 ! | 2 |
|
| |||||||||||||||
I A I = | * | = 4 *6 = 24 | ||||||||||||||
| 24 | ||
P( A ) = | ||
| 45 |