Podaj dziedzinę
Natalia: Podaj dziedzinę wyrażenia. Oblicz jego wartość dla x= −1.
(3x5+2x3+x) / x2−9
Proszę pomóżcie
15 sty 16:43
Patronus: Warunki do dziedziny: Mianownik różny od 0
A potem podstaw −1 zamiast x i licz...
15 sty 16:45
Natalia: Musi być uproszczone
15 sty 16:46
Patronus: D:
x
2−9 ≠ 0
x
2 ≠ 9
x≠3 i x≠−3
D: R\{−3.3}
wartość dla x=−1
| 3*(−1)5+2*(−1)3+(−1) | | −3−2−1 | | 3 | |
| = |
| = |
| |
| (−1)2−9 | | −10 | | 5 | |
15 sty 16:56
an: ...(−1)2≠−1
15 lut 20:30
an: 3(−1)5+2(−1)3+(−1)/(−1)2−9=−3−2−1/−8=3/4
15 lut 20:31
Mila:
| | (3x5+2x3+x) | | x*(3x4+2x2+1) | |
f(x)= |
| = |
| |
| | x2−9 | | (x−3)*(x+3) | |
x
2−9≠0⇔x≠3 i x≠−3
D=R\{−3,3}
Raczej nie uprości się:
| | (−1)*(3+2+1) | | 6 | | 3 | |
f(−1)= |
| = |
| = |
| |
| | (−8) | | 8 | | 4 | |
15 lut 21:17