prosta funkcja kwadratowa
fan 2: Ile jest liczb całkowitych spełniających nierównośc:
(2x +7)(x+10)<0
Proszę o pomoc!
20 paź 19:49
Mała: 2x+7=0 x+10=0
x=−72 x=−10
rozw. nierówności x∊(−10, −312)
a zatem jest 6 liczb całkowitych sp. tą nierówność: −4,−5,−6,−7,−8,−9
20 paź 20:02
lisek:

Jest to funkcja kwadratowa, więc jej miejsca zerowe wynoszą odpowiednio:
w pkt A = −10
w pkt B = −3,5
(x∊(−10;−3,5) i x∊C)⇒x∊{−9,−8,−7,−6,−5,−4}
Rozwiązaniem są liczby −9,−8,−7,−6,−5,−4
20 paź 20:04
matma love: dzieki śliczne wmiędzyczasie sam je rozgryzłem i wyszło tyle samo
20 paź 20:08
Niusia:

(2x+7)(x+10)<0
2x+7<0 v x+10<0
2x<−7 /2 x<−10
x<−7/2
x∊(−10;−
∞)
20 paź 20:14