matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne problem
t3rror:
y=
√
3x+sin5x
3x+cos
2
2x
y=
2x
2
+1
y=4x
3
sin3x pewnie banalne ale prosilbym o rozwiazanie zadania
15 sty 15:44
t3rror:
15 sty 15:44
PW:
1. pochodna funkcji złożonej (wewnętrzna to g(x) = 3x+sin5x, zewnętrzna to f(u) =
√
u
Mamy policzyć [f(g(x))] ' = f ' (g(x)) • g ' (x), czyli
1
√
3x+sin4x
' =
• (3x +sin5x) ' itd.
2
√
3x+sin5x
15 sty 16:04