Zbiór A jest zbiorem rozwiązań nierówności x^4 - 2x^3 + 8x - 16 <0. Sprawdź, czy
Zosia: Zbiór A jest zbiorem rozwiązań nierówności x
4 − 2x
3 + 8x − 16 <0. Sprawdź, czy liczby
a =(log
2 6)
2 − log
2 6 * log
2 3,
b = log 5
2 − log 5
2 należą do zbioru A.
utknęłam proszę o podpowiedzi.
a =(log
2 6)
2 − log
2 6 * log
2 3 = 2 (log
2 2+ log
2 3) − (log
2 2 + log
2 3)log
2 3=
(log
2 2 + log
2 3)log
2 3=

nie wiem jak dalej
b=log 5
2 − log 5
2 = (log 5 −log 5)(log 5 + log 5)=

proszę o wskazówki, z jakich własności skorzystać
15 sty 15:12
Patronus:
log26 = log22 + log23 = 1+log23
a = (1+log23)2 − (1 + log23)log23 = 1 + 2log23 + log223 − log23 − log223 = 1 + log23
15 sty 15:18
Patronus: log52 − log52 = 0
15 sty 15:18
Zosia: a= log
2 3 + log
2 3
2= log
2 3
3= 3 log
2 3 − można jeszcze uprościć?
b= Dzięki

a∉ A
b∊ A
A∊ (−2,2) − jak wyznaczyć ten przedział skoro mamy do czynienia z wielomianem
15 sty 15:33
Zosia:
15 sty 16:02
Patronus:

x
4−2x
3+8x−16<0
x
3(x−2)+8(x−2)<0
(x
3+8)(x−2)<0
(x+2)(x
2−2x+4)(x−2)<0
x∊(−2;2)
15 sty 16:06
Zosia: więc z rozkładu wielomianu, rozumiem
czy można jeszcze uprościć liczbę a?
15 sty 16:13
Patronus: chyba to jest ok, można napisać log227 ale to niewiele zmienia
15 sty 16:17
Zosia: ok, dziękuje za pomoc
15 sty 16:23