oblicz pochodne funkcji
pochodne: Proszę o pomoc w rozwiązaniu trzech przykładów.
1) y=(3x5+2x3−2)/√5+√3
2) y=(4x6+3x4−7x3+6x−8)/4x4
3) y=8x4*√x
W pierwszym wyszło mi y`=1/(√5+√3)*(15x4+6x2), ale nie wiem czy dobrze, a pozostałe
przykłady wcale nie wiem jak liczyć.
15 sty 14:33
15 sty 14:36
J: Ad 2) Skorzystaj ze wzoru na pochodną ilorazu dwóch funcji.
Ad 3) Skorzystaj ze wzoru na pochodną ilorazu dwóch funcji.
15 sty 14:43
J: Ad 3) .......... iloczynu dwóch funkcji.
15 sty 14:44
Janek191:
3) Z wzoru na pochodną iloczynu funkcji
lub
y = 8 x
4*
√x = 8 x
4,5 − z wzoru na pochodną funkcji potęgowej
15 sty 14:47
J: Ad 3) Metoda Janka191 − prostsza w obliczeniach
15 sty 14:49