znaleźć liczbę
nie umiem: proszę o pomoc bo nie wiem czy idę w dobrym kierunku
znaleźć taką liczbę naturalną n, że rozwiązanie równania f(x)=0 leży w przedziale [n;n+1),
jeżeli:
a.) f(x)=2x+x4−223000,
b.) f(x)=242 ln x + 2x − 37600.
i zaczęłam robić to tak:
2x+x4−223000
x=0 20+04−223000 <0
x=10 210+104−223000 <0
x=15 215+154− 223000 <0
x=20 220+204 − 223000 >0
x=19 219 +194−223000 >0
x=18 218+184−223000>0
x=17 217+174−223000<0
x0∊(17,18)
i nie mam zupełnie pojęcia co dalej i czy to jest dobrze ;c
15 sty 14:13
ZKS:

.
15 sty 14:17
Patronus: wygląda ok
15 sty 14:18
nie umiem: a co z tym zrobić dalej w zeszycie mam podobne zadanie i pamiętam że profesor korzystał z
arkusza kalkulacyjnego żeby to dokończyć ale nie mogę sobie zupełnie przypomnieć jak on to
robił

możecie jakoś podpowiedzieć?
15 sty 14:20
nie umiem: w zeszycie mam tak tylko na innym przykładzie:
x=9 59+96−367000>0
x=7 57+7+6−367000<0
58+86−367000=310625+coś−367000>0
n=7
654 lnx+7x−25200
x∊(1;10000)
x∊)1;5000)
x∊(2500;5000)
i dalej jeszcze z 10 takich rozwiązań x∊
15 sty 14:24
nie umiem: tam jest taka funkcja ln, powinnam coś do niej podstawić?
15 sty 14:35
nie umiem: proszę o pomoc
15 sty 14:44
nie umiem: wyszło mi w b że n=17617, orientuje się ktoś czy dobrze?
15 sty 16:51