Granice.
Ksssss: Korzystając z reguły de L'Hospitala obliczyć granicę przy x dążącym do 1 (x→1).
lim (xx−1 − 1lnx)
Z tego co wyliczyłam to teraz mamy sytuację [∞−∞]. Więc jak doprowadzić do sytuacji, kiedy
możemy używać tej reguły czyli [00 lub ∞∞]? Proszę o pomoc.
15 sty 14:04
wredulus_pospolitus:
wspólny mianownik na początek
15 sty 14:05
Ksssss: Robiłam tak, ale wyszła mi taka masakra obliczeniowa, która zajęła mi kartkę A4 i nie
doprowadziła do niczego. Poprawny wynik to 12...
15 sty 14:06
Ksssss: No, ale ok. Po sprowadzeniu do wspólnego mianownika lnx(x−1) mam sytuację 00, więc mogę
użyć reguły H i zrobić pochodną przez pochodną?
15 sty 14:09
Patronus:
| | xlnx − x+1 | | 0 | |
= lim |
| = [ |
| ] i teraz hospitalem |
| | lnx(x−1) | | 0 | |
| | lnx + 1 − 1 | | 0 | |
lim |
| = [ |
| ] i znowu hospitalem |
| | 1/x*(x−1) + lnx | | 0 | |
| | 1 | |
lim U[1/x}{1/x2 + 1/x} = |
| |
| | 2 | |
15 sty 14:13
Ksssss: Dzięki ogromne dobry człowieku, teraz już wszystko gra!
15 sty 14:17