matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyliczyć pochodną
Szymon:
f(x)= arctg
5
(x
3
−ln(
1
cosx
))=
15 sty 13:11
pigor:
..., no to np. tak : f(x)=arc
5
tg(x
3
−ln(
1
cosx
}}= arc
5
tg(x
3
−ln1+ln(cosx))=
arc
5
tg(x
3
+ln(cosx))
, zatem
1
sinx
f'(x)=
5arctg
4
(x
3
+lnu(cosx)*
*(3x
2
−
) =
1+(x
3
+lnu(cosx))
2
cosx
3x
2
−tgx
= 5arctg
4
(x
3
+lnu(cosx)*
=
1+(x
3
+lnu(cosx))
2
5arctg
4
(x
3
+lnu(cosx)(3x
2
−tgx)
=
i tyle. ...
1+(x
3
+lnu(cosx))
2
15 sty 15:34