granice funkcji
maga: Oblicz granice funkcji
15 sty 12:42
Janek191:
= 0,1
15 sty 12:49
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Zastosuje do licznika wzór: a − b = |
| |
| | a + b | |
15 sty 12:50
maga: próbowałam tak ale jakos nie chce mi wyjsc:(
15 sty 13:11
Aga1.: Pomnóż licznik i mianownik przez √25+x+5
"x" z licznika skróci się z jednym x z mianownika i w mianowniku pozostanie √25+x+5 a w
liczniku 1.
15 sty 13:15
Janek191:
| | (√25 + x)2 − 52 | |
lim x → 0 |
| = |
| | x*( √25 + x + 5) | |
| | 25 + x − 25 | |
= lim x→ 0 |
| = |
| | x*( √25 + x + 5) | |
| | x | |
= lim x→ 0 |
| = |
| | x*(√ 25 + x + 5) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= lim x → 0 |
| = |
| = |
| |
| | √25 + x + 5 | | √25 + 0 + 5 | | 10 | |
15 sty 14:31