Wyznacz te wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji f(x)= log [(m-2)x
Kasia: Wyznacz te wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji f(x)= log [(m−2)x2 + (m−2)x +
1] jest zbiór liczb rzeczywistych.
zał
m>2
(m−2)x2 + (m−2)x + 1>0
0> Δ= m2 − 8m + 12
m1= 2
m2 =6
m∊(2,6)
rozwiązanie : m∊ <2,6) −dlaczego przedział domknięty przy 2?
15 sty 12:42
Aga1.: Sprawdź jeszcze co otrzymasz gdy a=0, czyli m−2=0
15 sty 12:58
wredulus_pospolitus:
to jest bzduuura
15 sty 12:59
wredulus_pospolitus:
warunek pierwszy i podstawowych
(m−2)x2 + (m−2)x + 1 > 0 (dla dowolnego 'x')
a stąd masz:
m−2 = 0 (bo wtedy 1>0 ... zgadza się)
lub:
m−2>0 ⋀ Δ<0 (wtedy ramiona paraboli skierowane do góry i jednocześnie brak miejsc zerowych ...
ergo ... (m−2)x2 + (m−2)x + 1 przyjmuje zawsze wartości dodatnie)
15 sty 13:00
Aga1.: Co jest bzduuuurą, bo nie wiem.
15 sty 13:03
Zosia: nie sprawdziłam przypadku gdy m=2, mam swój błąd !

ok, dziękuje
15 sty 15:23