Relacja rownowaznosci
Olislawiec: x~y=x−y mam sprawdzić czy jest to relacja rownowaznosci
15 sty 12:28
wredulus_pospolitus:
i problem natrafiasz w którym momencie
15 sty 12:30
Olislawiec: Na symetrii pomóż proszę
15 sty 12:32
Janek191:
Sprawdź czy ta relacja jest zwrotna, symetryczna i przechodnia
15 sty 12:33
Olislawiec: No ale nie wiem jak symetrycznosc sprawdzić
15 sty 12:34
wredulus_pospolitus:
chwileczkę ... ale co oznacza zapis: x~y=x−y
15 sty 12:35
Olislawiec: Ze x jest w relacji z y
15 sty 12:36
Janek191:
Napisz porządnie definicję tej relacji ~ , bo nie wiadomo o co chodzi
15 sty 12:38
Olislawiec: Nasza relacja to x−y
15 sty 12:47
Olislawiec: xRy=x−y
15 sty 12:47
Janek191:
Coś tu brakuje

Może być , np. x R y ⇔ x − y > 0
lub x R y ⇔ x − y ∊ Q
lub x R y ⇔ x − y ∊ N
lub x R y ⇔ x − y = 5
lub x R y ⇔ x = y
itd.
15 sty 12:56