określić przedziły wypukłości oraz punkty przejścia funkcji
PSK: określić przedziły wypukłości oraz punkty przejścia funkcji
a) f(x)=x3−6x2+12x+4
b) f(x)=(x+1)4
odp
a) na (2;+∞) wypukła
na(−∞;2) wkesła
b) na (−∞;+∞) wypukła
15 sty 11:26
wredulus_pospolitus:
i co ... mamy sprawdzić Ci to czy jak
15 sty 11:31
Patronus:
a)
f'(x) = 3x2 − 12x + 12
f''(x) = 6x − 12
f''(x) = 0 <=> x = 2
f''(x) > 0 <=> x > 2
f''(x) < 0 <=> x < 2
odpowiedź sie zgadza
15 sty 12:10
Patronus:
b)f(x) = (x+1)4
f'(x) = 3(x+1)3
f''(x) = 9(x+1)2
f''(x) >= 0 dla x∊R
Odpowiedź się zgadza
15 sty 12:24