granica - pomocy
nikiq: | | x2 − √x | |
Jak dojść do wyniku 3 w tej granicy : Lim(x⇒1) |
| |
| | √x −1 | |
15 sty 11:00
nikiq: pomocy!
15 sty 11:05
Janek191:
| | x2 − √x | | | |
lim |
| = * lim |
| = |
| | √x − 1 | | | |
x → 1 x →1
| | 1 | |
= lim [ 2x − |
| ]* 2√x = lim 4 x*√x − 1 = 4*1*√1 − 1 = 4 − 1 = 3 |
| | 2√x | |
x →1 x→ 1
= * równa się na podstawie reguły de l' Hospitala
15 sty 12:29
wredulus_pospolitus:
można też bez de'Hospitala
x2−√x = x2−√x3/2 + √x3/2 − x + x − √x = (√x−1)*(√x3/2+x+√x)
i skracasz
ale dokładnie to pisałem podajże wczoraj
15 sty 12:34