Wyznacz te wartości parametru k , dla których dziedziną funkcji f(x)= p{log (x^2
Zosia: Wyznacz te wartości parametru k , dla których dziedziną funkcji f(x)= √log (x2 + 4x + k)
jest zbiór liczb rzeczywistych.
zał.
−liczba podpierwiastkowa powinna być w całości dodatnia?
następnie:
x2 + 4x + k> 0
0>Δ= 16 −4k
16− 4k< 0
k>4
odp. k≥5 − dlaczego?
15 sty 09:46
Bizon:
... a jednak −
15 sty 09:50
Zosia: tak wczoraj, nie zdążyłam odp.
więc jak się miewa zadanie?
15 sty 09:52
J: Jak na razie warunek k>4 , gwarantuje tylko, że liczba logarytmowana jest nieujemna
15 sty 09:55
J: Widzę Bizon, że wróciłeś do starych barw... A może to znowu drugi Bizon ?
15 sty 09:58
J: Jeszcze jedna uwaga, liczba pod pierwiastkiem nie musi być " w całości dodatnia" , tylko
NIEUJEMNA.
15 sty 10:03
Bizon:
... po "odkurzaczu" muszę pamiętać o zalogowaniu −
15 sty 10:04
Zosia: tak, podstawa, ale skąd wziąć tą 5?
15 sty 10:05
J: Generalny warunek to: log (x
2 + 4x +k) ≥ 0. I teraz policz k
15 sty 10:07
Zosia: więc nie muszę zakładać
log (x2 + 4x +k) >0 ale,
log (x2 + 4x +k) ≥ 0
15 sty 10:07
Bizon:
czyli:
1o dla x2+4x+k Δ≤0
2o z warunku dla log x2+4x+k≥1
15 sty 10:07
Zosia: a= 10 > 0 − tutaj nie ma obliczeń
x2 + 4x +k >0
dla k<4
natomiast by zbiorem ℛ
0 > Δ= 16 − 4k
16 −4k <0
k>4
15 sty 10:10
Bizon:
...dlaczego nie ma

?
15 sty 10:11
Zosia: x2 + 4x +k ≥1 −skąd 1 ? Bizon?
15 sty 10:13
Zosia: podstawa to 10 ponieważ mamy log dziesiętny. Obliczamy tylko f. kwadrat, która jest liczbą
logarytmowaną.
15 sty 10:14
Bizon:
skoro log(x
2+4x+k)≥0 to ...

?
15 sty 10:14
J: Małe sprostowanie do warunku 2
o Bizona 
.Ma być:
log (x
2 +4x + k) ≥
0
15 sty 10:17
J: Sorry
Bizon.... Żle odczytałem Twój warunek 2
o. Jest już po przekształceniu
15 sty 10:19
Bizon:
skoro log(x
2+4x+k)≥0 .... to x
2+4x+k≥

?
15 sty 10:20
J: Zosia. 0 = log 1
15 sty 10:21
Zosia: tak, jasne. tak otrzymałam poprawny wynik.
Dziękuję
15 sty 10:26
Zosia:
15 sty 10:26
Zosia: mam jeszcze pytanie do zadania czy mogę zamieści tutaj?
15 sty 10:27
J: A w czym problem ?
15 sty 10:29
Zosia: rozstrzygnij, która liczba jest większa log
2 3 czy log
2 5 jest inny sposób niż metoda
graficzn
| | 1 | |
można przekształcić |
| log2 5 ale |
| | log3 2 | |
15 sty 10:29
J: Funkcja: log2 x jest funkcją rosnącą w całej dziedzinie. A więc:
Jeżeli x1 < x2 to f(x1)< f(x2) , tutaj mamy x1 =3 x2=5 zatem f(3)<f(5), czyli log23 <
log25
15 sty 10:37
Zosia: moment inna treść log2 3 oraz log3 5
15 sty 10:41
J: Oznaczmy; log
23 = a ; log
35 = b.
| | 1 | | 1 | |
Zatem: log23 = |
| = |
| Wiemy,że a>1 oraz b>1a |
| | log32 | | a | |
| | 1 | | 1−ab | | 1 | |
Utwórzmy róznicę: |
| − b = |
| < 0 , ponieważ ab>1, a to oznacza, że |
| < b |
| | a | | a | | a | |
czyli u nas: log
23<log
35
15 sty 11:06
J: Małe sprostowanie: Oznaczmy a = log32
15 sty 11:09
15 sty 12:48
5-latek: Zosia miala sprawdzian i juz nie potrzebuje rozwiazania
15 sty 12:53
Kasia: nie potrzebuje na sprawdzian robię dla siebie, ale zastanawiam się które rozwiązanie jest
poprawne. Dzięki za odp.
15 sty 14:53
Kasia: 5−latek, sądziłam, że komentarz dotyczy mnie
15 sty 14:58