Przedstaw wyrazenie w postaci logarytmu pewnej liczby
Oskar: Log2 10 − 1
logPierwiastek z x − 3log x1/2
15 sty 08:10
J: | | 10 | |
log210 − 1 = log210 − log22 = log2 |
| =log25 |
| | 2 | |
Drugi zapis niejasny. Co jest w podstawie pierwszego logarytmu ?
15 sty 08:23
Oskar: 3log x(do potęgi 1/2)
15 sty 08:29
J: Pytam o podstawę pierwszego logarytmu,tam gdzie piszesz "Pierwiastek"
Czy wyglada tak: log √3
15 sty 08:35
J: Nie tak. czy wygląda log √x
15 sty 08:36
Oskar: Ta druga odp.
15 sty 08:41
J: No to...
| | 1 | |
log √x − 3log x0.5 = log x0.5 − 3log x0.5 = −2log x0.5 = |
| *(−2)*log x = |
| | 2 | |
| | 1 | |
− log x = log |
| i założenie: x≠0 |
| | x | |
15 sty 08:53
J: | | 1 | |
Dodatkowo jeszcze założenie |
| >0, czyli x>0 |
| | x | |
15 sty 08:56