nierówność
Julia: √x+1 −
√x−2 ≤ x+1 wyszło mi że x∊<2,+
∞)
I. x+1≥0 ⇒ x≥−1 i x∊<2,+
∞) ⇒x∊<2, +
∞)
czyli mogę podnieść do kwadratu obie strony...
(
√x+1)
2 − 2
√x+1√x−2 + (
√x−2)
2 ≤ x
2 + 2x +1
2x − 1 − 2
√x2 − x − 2 ≤ x
2 + 2x +1
i co dalej

15 sty 01:32
ICSP: a dlaczego możesz podnieść obie strony do kwadratu ?
15 sty 01:33
Julia: mogę wtedy gdy obie strony są nieujemne, a dla x∊<2, +∞) tak jest
15 sty 01:39
ICSP: Faktycznie

Zmylił mnie − między pierwiastkami.
x
2 + 2 ≥ −2
√x2 − x − 2
Po lewej stronie mamy liczbę dodatnią, po prawej liczbę ujemną. Zatem nierówność spełniona jest
dla każdej liczby rzeczywistej należącej do dziedziny.
15 sty 01:44
PW: Można było zrobić też w taki sposób:
| | (√x−1−√x−2)(√x−1+√x−2) | | 1 | |
√x−1−√x−2 = |
| = |
| , |
| | √x−1+√x−2 | | √x−1+√x−2 | |
a więc zadana nierówność ma postać
W wyznaczonej dziedzinie mianownik lewej strony jest większy od
√2−1 =1, a więc lewa strona
jest mniejsza od 1, zaś prawa strona jest liczbą większą lub równą 3 − nierówność jest
prawdziwa w całej dziedzinie.
15 sty 15:24