rozkład dwumianowy lub hipergeometryczny
Baletnica: rozkład dwumianowy lub hipergeometryczny
1. W grupie 80 studentów 35 nie ma chusteczki. Wybrano losowo 30 studentów, zaproszono ich do
oddzielnej sali gdzie poproszono ich o pokazanie chusteczki. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
10 z nich nie ma chusteczki? Jaka jest wartość oczekiwana liczby studentów w grupie tych 30
studentów, którzy nie mają chusteczki.
2. Nieprzygotowany student zdaje egzamin testowy z prawdopodobieństwem 0.03. Jakie jest praw−
dopodobieństwo, że w grupie 300 nieprzygotowanych studentów ośmiu zda egzamin. Jaka jest
oczekiwana liczba nieprzygotowanych studentów, którzy zdadzą ten egzamin? Jaka jest wariancja?
Witam poproszę o sprawdzenie czy moje rozwiązanie są i obliczenia są dobre(z góry dzięki)
1.80 stud(z czego 35 bez chust a 45 z chust)
z tych 80 studentów trzeba wylosować 30 studentów(10 nie ma chust a 20 ją ma)
teraz obliczenia:
z tego wychodzą bardzo duże liczby więc tylko chyba podstawiam pod wzór
E(x)=np=
103*30=100
2.
p=0,03
n=300
k=8
E(x)=np=300*0,03=9
15 sty 00:50
Godzio:
Zad. 1
E(X) = n * p
Ile jest równe p u Ciebie?
15 sty 00:54
Baletnica: chyba moja pomyłka
p=R/N gdzie,
R− liczba elementów mających interesującą nas cechę
N − liczba elementów w populacji
i wtedy
E(x)=n*p gdzie, n − liczebność próby
E(x)=80*23=119,9
15 sty 01:28
Baletnica: sorry wynik 53,360
15 sty 01:31
Baletnica: Podbijam
15 sty 23:30