matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyrażenia wymierne
kontik:
w wyniku odejmowania ułamków (m/(6x−1))−((1)/(3x+1)) gdzie x nie równa sie −1/3 i 1/6 otrzymano ułamek (n)/((6x−1)(3x+1)) wobec tego: a. m=2 i n=1 b. m=4 n=3 c. m=−1 n=2 d. m=2 n=3
14 sty 22:51