Rekurencja
Egzan: Potrzebuje pomocy z zadaniem z rekurencji:
an=3an−2 + 2an−3 − 9* 2n−2
a0=0, a1=−6, a2=−9
Prosze o jakakowiek pomoc
14 sty 22:29
Piotr 10: a0=0 ? na pewno ?
14 sty 22:29
Egzan: tak a0=0
Doszedlem do :
an=3an−2+2an−3
xn=3xn−2−2Xn−3
14 sty 22:50
Krzysiek: dzielisz przez xn−3 (xn−3>0 dla każdego 'n')
x3=3x+2
(x+1)2(x−2)=0
więc rozwiązanie równania jednorodnego to...
a rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego szukasz metodą przewidywania.
14 sty 23:04
Egzan: Dzieki
a ta metoda przeiwdywan:
f(n)=− 9* 2
n−2 i mozna z tego zrobic :
f(n)= −(9/4)*2
n i z metody przewidywan wychodzi :
a
n= A*2
n*n (*n bo 2 jest pierwiastkiem)
Dobrze
14 sty 23:15
Krzysiek: tak
14 sty 23:21
Egzan: Wielkie dzieki
14 sty 23:23