Monotoniczność funkcji
Pochodne: Monotoniczność funkcji, y(max) i y(min).
Wyliczyłem, że:
funkcja rośnie (−∞, −8/3) u (2, ∞)
funkcja maleje (−8/3; 2)
y min = (2,−36)
y max = (−8/3, 400/27)
Prawidłowo?
14 sty 22:28
Maslanek: Cholera wie, nie wiadomo jaka funkcja
14 sty 22:31
Pochodne: Fakt.. sorry f(x)= x
3+x
2−16x−16
14 sty 22:32
Maslanek: Jeśli to nie jest zadane na przedziale, to ymax i ymin nie istnieją.
Nie wiem co z monotonicznością, bo jestem leniwy.
14 sty 22:35
Pochodne: tzn. dziedzina to (−∞;∞), więc chyba miałem to liczyć? A jeżeli nie to dlaczego
14 sty 22:39
ICSP: Dobrze
14 sty 22:39
Maslanek: Ale wtedy nie istnieją wartości maksymalne i minimalne. Przynajmniej globalne. Lokalne owszem.
14 sty 22:41
Pochodne: To już się pogubiłem jak @ICSP mówi, ze dobrze − miałem prawo to tutaj policzyć czy nie?
14 sty 22:42
Maslanek: Jeśli liczysz ekstrema lokalne, to masz rację. Jeśli liczysz ekstrema globalne, to nie masz
racji
14 sty 22:43
Pochodne: 'Wyznaczyć przedziały monotoniczności, ekstrema lokalne, przedziały wypukłości i wklęsłości
oraz punkty przegięcia funkcji" − później będę rysował te funkcje, czyli lokalne i liczę?
14 sty 22:44
Maslanek: To wtedy ok
14 sty 22:47
Pochodne: a jak musi być sformułowane pytanie żebym nie mógł ich liczyć?
14 sty 22:50
Maslanek: 
Nie wiem

. Nie podałeś polecenia, to tylko powiedziałem, że sama funkcja nie ma ekstremów
globalnych, a tylko lokalne
14 sty 22:51
Pochodne: To inaczej, da się wywnioskować z wzoru funkcji czy mogę policzyc z niej ymax i ymin?
14 sty 22:57
Maslanek: Lokalne ekstrema można prawie zawsze. Wystarczy, że następuje zmiana monotoniczności (chyba
wystarczy) przy ciągłej funkcji. Przy nieciągłej typu szpilka, czy skok raczej też
14 sty 22:59
Pochodne: Rozumiem, dzięki
14 sty 23:02
fx: Może być trudno.
Algorytm szukania ekstremów jest powszechnie znany i po kilku ćwiczeniach bez problemu go
zapamiętasz.
14 sty 23:06