wiedzac ze (logarytmy)
mela: Wiedząc, że:
log74 = a i log73=5, oblicz log736
log54 = a i log527 = 5 oblicz log56
Bardzo proszę o wytłumaczenie.
14 sty 22:20
Janek191:
Wydaje mi się, że źle przepisane są te przykłady
14 sty 22:28
Janek191:
Powinno być : log7 4 = a i log7 3 = b
Wtedy
log7 36 = log 7 62 = 2* log7( 2*3) = 2*[ log7 3 + log7 2] =
= 2 log7 3 + 2 log7 2 = 2 log7 3 + log7 22 = 2 b + a = a = 2 b
14 sty 22:35
Janek191:
... = a + 2b
14 sty 22:36
mela: Tak, o to chodzi jak napisałeś

a dlaczego ma być: 2 log
7 3, a nie, np. log
7 3
2
14 sty 22:46
Janek191:
Bo mamy dane log7 3 = b
14 sty 23:30
Janek191:
II.
log
5 4 = a log
5 27 = b
więc
| | 54 | |
log5 6 = log5 |
| = log5 54 − log5 9 = log5 ( 2*27) − log5 32 = |
| | 9 | |
= log
5 2 + log
5 27 − log
5 [27
13]
2 =
= log
5 4
12 + log
5 27 − log
5 [27
23] =
=
12 log
5 4 + log
5 27 −
23 log
5 27 =
| | a | | b | |
= 12 a + b − 23 b = |
| + |
| |
| | 2 | | 3 | |
14 sty 23:48
Janek191:
II.
log
5 4 = a log
5 27 = b
więc
| | 54 | |
log5 6 = log5 |
| = log5 54 − log5 9 = log5 ( 2*27) − log5 32 = |
| | 9 | |
= log
5 2 + log
5 27 − log
5 [27
13]
2 =
= log
5 4
12 + log
5 27 − log
5 [27
23] =
=
12 log
5 4 + log
5 27 −
23 log
5 27 =
| | a | | b | |
= 12 a + b − 23 b = |
| + |
| |
| | 2 | | 3 | |
14 sty 23:48