Obl najmiejszą wartosć funkcji y=x^2+5x-1 w przedziale
JPJP: Obl najmiejszą wartosć funkcji y=x2+5x−1 w przedziale <2;3>
a więc p nie należy do przedziału, czyli nei wystarczy policzyć q. Jak zrobić takei zadanie?
14 sty 22:05
asdf: a > 0, czyli ramiona w gore. Musisz wiec policzyc wartosci na krancach, jak sobie rozrysujesz
to zrozumiesz o co mi chodzi teraz, taka sytuacja.
14 sty 22:08
Lorak: Jeżeli xw nie należy do tego przedziału, to sprawdzasz wartości dla iksów z krańców
przedziału.
Czyli liczysz f(2) i f(3)
Mniejsza z nich jest najmniejszą wartością, a większa największą.
14 sty 22:08
JPJP: wychodzi 23
14 sty 22:25
Janek191:

a = 1 > 0
| | −5 | |
p = |
| = − 2,5 , więc dla x > − 2,5 funkcja rośnie ( czyli rośnie w całym < 2; 3 > ) |
| | 2 | |
Najmniejsza wartość funkcji, to y
min = f(2) = 2
2 + 5*2 − 1 = 4 + 10 − 1 = 13
Dodatkowo rysunek
15 sty 09:06