ciągi
Adr: Między 1 i 31 wstaw dodatkowe liczby, które wraz z nimi utworzą ciąg arytmetyczny. Suma
wszystkich wstawionych liczb ma być cztery razy większa od sumy dwóch największych wstawionych
liczb. Ile wyrazów ma ten ciąg arytmetyczny?
Nie jestem pewny czy moje rozwiązanie jest poprawne, wynik jest zgodny z odpowiedzią.
a
1=1
a
n=31
S
1=16n
1=16n
n=16
14 sty 21:59
Bizon:
... ciekawa ta Twoja "matematyka" −
14 sty 22:15
Janek191:
Mamy:
a
1 = 1 , 1 + r, 1 + 2r , ...., 1 + ( n −3) r, 1 + ( n −2)r , 31 = 1 + ( n −1)*r = a
n
więc
| | 30 | |
( n −1) r = 30 ⇒ r = |
| |
| | n −1 | |
Dla n = 16 mamy r = 2
Wtedy
a
1 = 1 , r = 2 a
16 = 31
Spr. S
16 = 0,5*(a
1 + a
16)*16 = 8*( 1 + 31) = 8*32 = 256
zatem
a
2 + a
3 + ... + a
15 = 256 − ( 1 + 31) = 224
oraz
a
14 + a
15 = 1 + 13*2 + 1 + 14*2 = 2 + 26 + 28 = 56
56*4 = 224
Odp. n = 16. Ciąg ma 16 wyrazów.
=============================
14 sty 22:24
Bizon:
| | 30 | |
a1=1 an=31 31=1+(n−1)r ⇒ 30=nr−r ⇒ r= |
| |
| | n−1 | |
16n−32=4[1+(n−3)r+1+(n−2)r]
16n−32=4[2+(2n−5)r]
(4n−10)(n−1)=30(2n−5)
... i tak policzysz n (oczywiście wybierzesz C
+)
14 sty 22:54
Bizon:
... i tak będziesz Janie sprawdzał dla n=6, dla n+7, dla n=11

? −
14 sty 23:04