wykazać że wielomiany tworzą bazę w przestrzeni, znaleźć współrzędne wektora
korciax: Wykazać, że wielomiany: w1(x)=x2−2, w2(x)=x+2, w3(x)=−1 tworzą bazę w przestrzeni R2[.].
Znaleźć współrzędne wektora w(x)=2x2+x w tej bazie. mam problem z drugą częścią zadania,
kompletnie nie wiem jak wyznaczyć te współrzędne . Prosze o pomoc.
14 sty 21:42
Krzysiek: jeżeli w1,w2,w3 tworzą bazę(nie sprawdzałem)
to szukasz takich α,β,γ,że:
w=αw1+βw2+γw3
wtedy w=[α,β,γ]B
14 sty 22:00
Maslanek: Do tego w1, w2, w3 muszą być liniowo niezależne (ale są)
Sprawdzamy biorąc α, β, γ i pokazując, że αw1+βw2+γw3=0 tylko dla α=β=γ=0
14 sty 22:10
korciax: no bo α,β,γ =0 czyli ten punkt ma współrzędne [0,0] ?
15 sty 10:28