Funkcje
Beata: Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f są liczby −6 oraz 1. oblicz wartość wyrażenia
3*f(94)\f(−24). Chodzi mi o rozwiązanie, a nie samą odp. proszę o pomoc
20 paź 19:15
lisek: Skoro liczby −6 i 1 są miejscami zerowymi to wzór, będzie następujący:
f(x)=(x+6)(x−1)
f(94)=9300
f(−24)=450
3*f(94)\f(−24)=62
20 paź 19:58
Bogdan:
Nie tak, należy uwzględnić współczynnik a, czyli f(x) = a(x + 6)(x − 1)
20 paź 20:04
grus-grus: jeśli −6 i 1 to pierwiastki to funkcja ma postać f(x)=(x−x1)(x−x2)⇒f(x)=(x+6)(x−1)
3*f(94)\f(−24)=3*(100*93)/((−18)*(−25)=........
teraz już policzysz
20 paź 20:18
grus-grus: wychodziło a =1
20 paź 20:23
grus-grus: a nawet dowolne
20 paź 20:24