ZNAJdż powolną postać funkcji kwadratowej.
JPJP: miejscami zerowymi funkcji są 13 i −5. do wykresu należy pkt A=(3,160). ZNAJdż powolną postać
funkcji kwadratowej.
14 sty 21:33
Janek191:
x1 = − 5 , x2 = 13 A = ( 3, 160)
Z postaci iloczynowej f(x)= a*( x − x1)*(x − x2) mamy
f(x) = a*( x + 5)*( x − 13)
Ponieważ A należy do wykresu danej funkcji, więc f( 3) = 160, czyli
f(3) = a*( 3 + 5)*( 3 − 13) = a*8*( −10) = − 80 a = 160 ⇒ a = − 2
Odp. f(x) = − 2*( x + 5)*( x − 13) − postać iloczynowa.
===========================================
14 sty 21:53
Eta:
y=a(x−13)(x+5) i A(3,160)
160=a(−10)*8 ⇒ a= −2
y=−2(x−13)(x+5) −−− postać iloczynowa tej funkcji
14 sty 21:55