Udowodnij
brak pomysłu: Udowodnij, że 20102010 jest podzielna przez 67201
14 sty 20:52
KUZDE: 2100 = 67 * 30
2100 = 67201 * 671809 * 302010
14 sty 20:55
Godzio:
Serio

?
2010 = 67 * ...
14 sty 20:55
wredulus_pospolitus:
Godzio ... ciii ... na Twych oczach powstaje nowa matematyka
14 sty 21:08
wredulus_pospolitus:
2010
2010 = (2010
10)
210
więc wystarczy wykazać, że 2010
10 jest podzielne przez 67
należy zauważyć, że 67*3 = 201
czyli 67*3*10 = 2010

... czyli 2010
10 podzielne przez 67
i to w sumie koniec dowodu
14 sty 21:11
wredulus_pospolitus:
no i mi się psikusik zrobił ... w pierwszej linijce jest oczywiście
201
14 sty 21:11
daras: każda liczba jest podzielna przez każda inną, tylko matematycy twierdzą, że nie mozna dzielić
przez 0
14 sty 21:12