wykazac ze nie istnieje granica
:__:: wykazac ze nie istnieje granica
bn = (1/n − 2)
n
cn = ( (3n/n
2) − 1)
n
idee rozwiazywania mniej wiecej znam natomiast nie wiem jak to wszystko ladnie zapisac,
prosilbym o pomoc
14 sty 20:41
PW: Dla n>1
Ciąg o wyrazach, które są na przemian różnych znaków (zależy od parzystości n)
14 sty 21:08
:__:: niestety taki zapis nie jest akceptowalny przez wykladowce
14 sty 22:11
Maslanek: Bierzesz dwa podciągi:
(1) b2k
(2) b2k+1
14 sty 22:13
:__:: Maslanek wiem

tylko nie wiem jak to ladnie zapisac
np.
| | 1 | |
lim b2k = lim ( ( |
| −2)2n = [ 0 − 2 ]2n = 2∞ = ∞ |
| | 2n | |
tu ok spoko ale jak to zrobic z 2k+1 (2k−1)
14 sty 22:25
Maslanek: a2k+1=a2k*a
Czyli do −∞ dąży.
14 sty 22:27
:__:: ok zatem:
tworze podciagi: b
2n oraz b
2n−1
| | 1 | |
lim b2n = lim ( |
| − 2)2n = [0 − 2]2n = ∞ |
| | 2n | |
lim b
2n+1 = lim ( I{1}{2n+1} −2)
2n+1 = [0 − 2]
2n+1 = [−2]
2n + (−2)
1 = [
∞ * (−2) ]
= −
∞
czy moge to tak zapisywac? W sensie ze po przejsciu z granicy na szacowanie symboli − czy moge
uzzywac jeszcze n, 2n zamiast ±
∞ ..
14 sty 22:35
Maslanek: Nie możesz. Przechodząc do granicy przechodzisz ze wszystkimi wyrazami, a nie tylko wybranymi

.
| | 1 | |
Ale dla b2n można zapisać b2n=(2− |
| ) n. Można by się bawić z e, ale po co  |
| | n | |
14 sty 22:39
:__:: hmm czyli jak to zapisac?
moze byc tak?
| | 1 | |
lim b2n = lim ( |
| − 2)2n = [ (0 − 2)2 * ∞ ] = [ (4)∞ ] = ∞ |
| | 2n | |
i
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim b2n+1 = lim ( |
| − 2)2n+1 = lim ( |
| − 2)2n * ( |
| − 2)1 = |
| | 2n+1 | | 2n+1 | | 2n+1 | |
[ 4
∞ * −2] = −
∞
wiec granica nie istnieje
dobrze mysle?
14 sty 23:07
:__:: δδ
14 sty 23:55
:__:: bump
15 sty 10:57