Kto pomoże ;p
natalka: x2−16=0
14 sty 20:36
Jolanta: wykorzystaj wzór a2−b2=(a+b)(a−b)
u Ciebie a2=x2 b2=16
14 sty 20:37
natalka: to rozwiazanie jest x=−4 i x=4
14 sty 20:39
Jolanta: tak
mozna pisać x
2=16 / wyciagnac pierwiastek
x=−4 x=4
przy tym rozwiazaniu zdarza się zapominać o liczbie ujemnej dlatego polecam wzór a
2−b
2
14 sty 20:42
natalka: A jak jest takie samo zadanie tylko z plusem /

x
2+1=0
14 sty 20:42
Jolanta: brak rozwiazan dla kazdego x wynik jest większy od 0 np x=−3 9+1>0 x=0 1>0
x2+1=0
x2≠−1
14 sty 20:50