suma
60: SYMBOL ∑
moze ktos wyjasnic jak czytac zapisy z tym symbolem i jak upraszczas jakies sumy dzieki niemu.
na prostych przykładach. Z góry dziękuje
14 sty 20:27
Godzio: Takie przykłady starczą ?
n
∑ k = 1 + 2 + 3 + ... + n
k=1
n
∑ k2 = 12 + 22 + 32 + ... + n2
k=1
n−2
∑ k2 = 12 + 22 + 32 + ... + (n−2)2
k=1
Generalnie sumujemy od jakiegoś k = k0 do jakiegoś n = n0 (to już zależy od sumy ile równe
jest k0 i n0, w moich przykładach jest to akurat k0 = 1 i n0 = n, n0 = n − 2). Sumujemy w
ten sposób że podstawiamy nasze kolejne k (pamiętamy ono jest naturalne) i piszemy co z tego
wychodzi:
5
∑ k2 =
k=1
Dla k = 1 mamy 12 = 1. Piszemy:
5 5
∑ k2 = 1 + ∑ k2
k=1 k=2
Dalej, dla k = 2 mamy 22 = 4. Piszemy:
5 5
∑ k2 = 1 + 4 + ∑ k2
k=1 k=3
Itd. aż do k = 5
5
∑ k2 = 1 + 4 + 9 + 16 + 25
k=1
14 sty 20:35
60: Oo, dziękuje !
14 sty 20:47
60: "k" pod ∑, oznacza pierwszy wyraz, czy róznice ciągu. Jeżeli pierwszy wyraz, to jak zapisac
taka sume
1 + 4 + 7 + ... + 31 =
14 sty 20:51
daras: nic nie skapowała
14 sty 21:17
daras: przykłady były chyba za trudne
14 sty 21:17
Godzio:
Znajdź wzór ogólny tego ciągu liczb
1,4,7,...,31
Będziesz miała coś takiego: an = ...
No i
11
∑ak
k=1
14 sty 21:19
60: no tak

dziękuje bardzo !
14 sty 21:22