matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rzokład na ułamki proste
all:
Rozkład na ułamki proste:
5x
2
+9
A
B
=
+
(x−2)(x+2)
x−2
x+2
Według wolframa:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=apart%28+%285x^2+%2B9%29%2F%28%28x-2%29%28x%2B2%29%29%29%29
Mi wychodzi sprzeczny układ ponieważ 5=0
14 sty 20:16
ICSP:
Rozkład stosuje się gdy st licznika < st mianownika
14 sty 20:17
all:
Prawda kolego
14 sty 20:21