Oblicz pole trojkata o wspolrzednych : A=(−2−5) B=(1,4) C=(5,7)
taki wyszedl mi rysunek.. i dalej zrobilem tak..
1) dlugosc odcinka AC wyszla mi √193
2) rownanie przechodzacej przez AC wyszlo takie y=4x+3
3) odleglosc pkt C od prostej 3√17 /17
dalej juz pola nie obliczylem bo jakies dzikie wyniki powychodzily..
z tylu w ksiazce jest odpowiedz :1312
zrobilem gdzies blad?

| 1 | ||
PΔ= | *IACI*IBDI | |
| 2 |
| 27 | ||
długość odcinka BD= | ||
| √193 |
| 1 | 27 | 27 | 1 | |||||
PΔ= | *√193* | = | =13 | |||||
| 2 | √193 | 2 | 2 |