Funkcja liniowa
Bro: Sprawdź czy funkcje f i g są równe , jeśli
a)f(x)=x+|x| i g(x)={2x, gdy x≥0
{0, gdyx<0
wiem , że muszę obliczyć dziedzine , żeby zobaczyć czy funkcje są równe ale nie wiem jak to
zrobic
14 sty 19:52
wredulus_pospolitus:
a) dwa przypadki
jaką postać ma f(x) gdy x≥0 a jaką gdy x<0
14 sty 19:54
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz ... narysuj sobie h(x) = x oraz n(x) = |x| ... zrób 'sumę' tych dwóch wykresów
... co wyjdzie
14 sty 19:54
Bro:Jeżeli y=x to wykres bedzie przechodził przez środek układu współrzędnych a wartość bezwzględna
odbije ujemne iksy