Trygonometria
Asia: Trygonometria:
W trójkące prostokątnym naprzeciw kąta ostrego α lezy przyprostokątna długości a. Oblicz
długość pozostałych boków trójkąta jeśli
a=5cm sinα=√32
Nie mogę rozgryźć tego zadania pomoglibyście rozwiązać je?
14 sty 19:22
Jędruś: a/c=sinα=√3/2 c − przeciwprostokątna
c= a/sinα= 5/√3/2 =10/√3 = 10√3/3
b2=c2−a2= (pan Pitagoras się kłania) i gotowe..
14 sty 20:22
asia: Nie rozumiem nic co napisałeś
14 sty 21:17
aia: Czemu dzieliłe przez 3
14 sty 21:37
Jędruś:

wybacz ale do definicji sinusa itw.Pitagorasa odsyłam do podrecznika...
14 sty 21:39
Jędruś: Nie dzieliłem przez 3 ale licznik i mianownik pomnożylem przez √3 aby uwolnić mianownik z
niewymierności
14 sty 21:41