matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc z granicą
philosopher:
mam policzyć z tego granicę przy x −> 7 nie wychodzi mi odejmowanie, mógłby ktoś pomóc
1
8
−
x−7
x
2
−6x−7
14 sty 19:08
ICSP:
x
2
− 6x − 7 = (x−7)(x+1) Mnożąc pierwszy ułamek przez (x+1)
x + 1 − 8
x − 7
1
1
=
=
→
(x+1)(x−7)
(x−7)(x+1)
x+1
8
14 sty 19:10
philosopher:
dzięki
14 sty 19:32