ajjjj
ja:

Punkty M i L leża odpowiednio na bokach AB I AC trójkąta ABC,przy czym :IMBI=2IAMI oraz
ILCI=3IALI.Punkt S jest punktem przecięcia odcinków BL i CM.Punkt K jest punktem przecięcia
półprostej AS z odcinkiem BC.Pole trójkąta ABC jest równe 660.Oblicz pola trójkątów
AMS,ALS,BMS,CLS
14 sty 19:07
ja: up...
14 sty 19:35
ja:
14 sty 19:36
ja:
14 sty 20:34
nierozumiem: a ja mysle ze zadanie trudne dalej nie rozumiem a mam 6 z matematyki
25 sty 22:48
nierozumiem: dobra juz wiem, odpowiedz to pierwiaastek z 2 chyba
25 sty 22:48
Mila:

P
ΔABC=660
Pola Δ: AMS,ALS,BMS,CLS
1)
| 1 | |
PΔAMC= |
| *660=220⇒ 4u+s=220 |
| 3 | |
| 1 | |
PΔALB= |
| *660=165⇒ u+3s=165 |
| 4 | |
stąd:
s=40, u=45
2) Pola trójkątów:
[AMS]=40
[ALS]=45
[BMS]=80
[CLS]=135
===========
25 sty 23:14