rónanie różniczkowe (sprawdzenie)
jarek: Wyliczyć równanie rózniczkowe
ty'=y+tey/t
robię z tego
y'= yy + tey/tt to powinno być w mianowniku pod te
róbię podstawienie y/t = z
czyli y'=z'*x+z
z'*x+z=z+ez
a wiec po przekształceniakc
dzdx=ezx
następnie całkowanie i mam
ez=logx + C
i po powroce z podstawienia
ey/t=logx + C
ale wolfram daje inny wynik i nie wiem co mam źle
y(t) = −t log(c1−log(t))
14 sty 18:54
Krzysiek: y'=z't+z
z't+z=z+ez
z't=ez
∫e−zdz=∫dt/t
−e−z=ln|t|+C
−z=ln(−ln|t|−C)
z=−ln(−ln|t|−C)
y=−tln(−ln|t|−C)
14 sty 19:30