stereometria
uczeń: 1.Krawędzie podstawy prostopadłościanu są równe a i b . Przekątna prostopadłościanu tworzy z
podstawą kąt α . Znaleźć pole powierzni bocznej.
2.W stożek ścięty wpisano kulę o promieniu r . Tworzaca stożka jest nachylona do podstawy pod
kątem α.Znaleźć pole powierzchni bocznej stożka ściętego.
14 sty 18:52
uczeń: pomocy !
14 sty 20:39
dero2005:

dane: a, b, α
d =
√a2 + b2 =
h = dtgα = tgα
√a2+b2 =
P
b = 2h(a + b) =
14 sty 20:44
dero2005:

dane: r
k, α
h = 2r
k
| | 4πrk2 | |
Pb = πl(R+r) = |
| |
| | sin2α | |
14 sty 21:07