Funkcja kwadratowa
Adam: Suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych jest równa 194. Znajdź te liczby.
Proszę o pomoc bo wychodzą mi jakieś dziwne liczby.
14 sty 18:43
Ewa: k ∊ |R −> 2k −parzysta, więc:
(2k−1)
2 + (2k+1)
2 + (2k+3)
2 = 194
Takie mam równanie, teraz liczę...
14 sty 18:49
Ewa: k ∊ |C −> błąd wyżej
14 sty 18:50
ICSP: Kwadrat liczby nieparzystej jest liczbą nieparzystą
Suma trzech liczb nieparzystych jest liczbą nieparzystą.
Sprzeczność
14 sty 18:50
teo: k − liczba parzysta
2k+1 liczba nieparzysta
2k+1, 2k+2, 2k+3 3 kolejne nieparzyste
(2k+1)*(2k+2)*(2k+3) =194 mała wskazówka
14 sty 18:50
teo: * tam jeszcze w kwadratach....
14 sty 18:50
Ewa: Rzeczywiście ICSP, ma rację
14 sty 18:52
teo: 4k2+4k +1 +4k2 +12k+9+4k2+20k+25=194
4k2+4k+4k2 +12k+4k2+20k=194−35 =159
12k2+36k−159=0 / :3
4k2+12k−53=0 Δ=122−4*4*(−53)=16*64
√Δ=√16*64=32
14 sty 19:04
14 sty 19:06