punkty
zadanie: Dane sa punkty A(1,2,3), B(0,1,2), C(0,0,3) i D(1,2,0). Które z tych punktów leza
(a) na plaszczyznie Oxy;
(b) na osi Oz
(c) na plaszczyznie Oyz?
wedlug mnie bedzie tak:
a) D
b) C
c) B
punkt A nie pasuje nigdzie
dobrze?
moge prosic o rysunek? trudno mi to sobie wyobrazic
14 sty 18:13
zadanie:

wydaje mi sie, ze bedzie chyba tak to narysowane
zieloma czesc to plaszczyzna Oxy
niebieska czesc to plaszczyzna Oyz
czerwona czesc to plaszczyzna Oxz
czyli jezeli punkt nalezy do plaszczyzny (lezy na plaszczyznie) to ma tylko wspolrzedne tych
osi do ktorej plaszczyzny nalezy (pozostala wspolrzedna jest rowna zero)
dobrze ?
14 sty 19:14
AS: Jeżeli punkt leży w płaszczyźnie Oxy to jaką wartość przyjmuje z?
14 sty 19:16
zadanie: z ma wartosc zero
14 sty 19:20
zadanie: czyli punkt A gdzie nalezy ?
do Oxyz?
14 sty 19:24
zadanie: ?
14 sty 19:31
Mila:

A∊ pierwszej "ósemki "
14 sty 20:12
zadanie:

Dany jest punkt A(1, 2, 3). Znajdz wspólrz¦dne konców odcinków prostopadlych opuszczonych z
punktu A na poszczególne plaszczyzny i osie wspólrzednych.
Wiedzac, ze A(1, 2, 3) i na podstawie rysunku moge stwierdzic, ze:
wspolrzedne koncow tych odcinkow na poszczegolne plaszczyzny to:
na plaszczyzne Oxy punkt c=(1, 2, 0)
na plaszczyzne Oxz punkt f=(1, 0, 3)
na plaszczyzne Oyz punkt d=(0, 2, 3)
wspolrzedne koncow tych odcinkow na poszczegolne osie wspolrzednych to:
na os Ox punkt b=(1, 0, 0)
na os Oy punkt g=(0, 2, 3)
na os Oz punkt e=(0, 0, 3)
dobrze?
a da sie to jakos obliczyc czy to wystarczy?
14 sty 20:25
zadanie: A∊ pierwszej "ósemki " ?
nie rozumiem
14 sty 20:29
Mila:
No, narysowałam.
14 sty 20:38
zadanie: w sensie do pierwszej cwiartki?
14 sty 20:52
Mila:
Przez analogię do osi na płaszczyźnie, przestrzeń jest podzielona na części.
Wyobraź sobie, że Twój prostopadłościan przesuniesz po płaszczyźnie XOY na ujemną część osi X,
to jakie współrzędne ma punkT A?
14 sty 20:56
zadanie:

no wlasnie jak te ''osemki'' wygladaja w tym ukladzie ?
gdzie sa ujemne i dodatnie wartosci?
dobrze zaznaczylem te wartosci dodatnie i ujemne?
zielona linia to ujemne wartosci x, niebieska y, czerwona z
14 sty 21:04
zadanie: Wtedy punkt A bedzie mial wspolrzedne (−1, 2, 3) tak?
14 sty 21:14
Mila:
Dobrze, ale nie wiem, czy wszystko "widzisz"
Musisz sobie zrobić model.
Najlepiej taki szkielet ośmiościanu metodą origami, to było w GM, w LO już tak się nie bawią
kształtowaniem wyobraźni.
Jak znajdę to podrzucę adres.
14 sty 21:15
bezendu:
Mila to proszę i jak o jakiś link do brył, żeby widzieć te wszystkie przekroje i wgl.
14 sty 21:19
zadanie: no wlasnie a jak zaznaczac te punkty w tym ukladzie? od czego zaczynac?
np. punkt A(−3, −4, 5).
14 sty 21:20
Mila: Dobrze 21:14
14 sty 21:24
zadanie: A te punkty dobrze wyznaczone z godz 20:25?
14 sty 21:27
Mila:
Z punktu A prowadzisz 3 przekątne ścian prostopadłościanu.
Ab, Ag,Ae wg Twoich oznaczeń.
na os Oy punkt g=(0, 2, 0)
14 sty 21:47
zadanie: dziekuje
14 sty 21:51
zadanie: bo mam takie zadanie:
Wyznacz odleglosc punktu A(−3, −4, 5) od kazdej z plaszczyzn ukladu wspolrzednych.
wedlug mnie bedzie tak:
odleglosc od Oxy=IzI=5
odleglosc od Oxz=IyI=4
odleglosc od Oyz=IxI=3
czy dobrze?
14 sty 21:54
14 sty 22:00
zadanie: dziekuje
sprobuje zrobic
14 sty 22:06
Mila:
Wydaje się ,że dobrze.
14 sty 22:08
zadanie:

no bo jak rysuje to nie za bardzo mi sie zgadza
14 sty 22:22
Mila:

Wyznacz odleglosc punktu A(−3, −4, 5)
Strzałki pokazują odległości
14 sty 22:41
zadanie: czyli jednak bedzie tak:
odleglosc od Oxz=3
odleglosc od Oyz=4
dziekuje
14 sty 22:51
zadanie:

czyli jeszcze raz
te plaszczyzny wygladaja tak
na tym rysunku plaszczyzna Oxz (zarowno x jak i z ujemne i dodatnie)
14 sty 22:58
zadanie:

tutaj plaszczyzna Oxy
14 sty 23:01
zadanie:

a tutaj plaszczyzna Oyz
14 sty 23:05
zadanie: mam nadzieje, ze dobrze?
14 sty 23:06
Mila:
JUtro poprawię, coś mi się nie podoba.
14 sty 23:07
zadanie: dx=√41
dy=√34
chyba powinno byc od plaszczyzn OXY, OYZ, OXZ: 5, 4, 3.
15 sty 15:36
zadanie:

1. Jakie sa odleglosci punktu A(1, 2, −3) od
a) plaszczyzn wspolrzednych
b) osi wspolrzednych
c) poczatku ukladu wspolrzednych
a) z rysunku: (troche nie wyszedl)
od plaszczyzn OXY, OYZ, OXZ: 3, 1, 2.
b) od osi OX: d
x=
√4+9=
√13
od osi OY: d
y=
√1+9=
√10
od osi OZ: d
z=
√1+4=
√5
c) od poczatku ukladu wspolrzednych, czyli od punktu O=(0, 0, 0)
IAOI=
√1+4+9=
√14
15 sty 15:48
zadanie: 2. Znajdz na plaszczyznie Oxy w przestrzeni punkt D(x,y,0) rowno oddalony od trzech danych
punktow A(0, 1, −1), B(−1,0,1) i C(0,−1,0).
IADI
2=IBDI
2=ICDI
2
IADI
2=x
2+(y−1)
2+1=x
2+y
2−2y+2
IBDI
2=(x+1)
2+y
2+1=x
2+2x+y
2+2
ICDI
2=x
2+(y+1)
2=x
2+y
2+2y+1
stad:
IADI
2=IBDI
2
x
2+y
2−2y+2=x
2+2x+y
2+2
y=−x
IBDI
2=ICDI
2
x
2+2x+y
2+2=x
2+y
2+2y+1
2x−2y=−1
IADI
2=ICDI
2
x
2+y
2−2y+2=x
2+y
2+2y+1
moge prosic o sprawdzenie tych zadan?
15 sty 15:58
Mila:

P(2,4,5)
ABCD − leży w płaszczyźnie XOY
Odległość punktu P od pł. XOY
d
xoy=|z|=5
d
ox=|PA|=
√y2+z2=
√42+52=
√41
d
oy=|PC|=
√x2+z2=
√22+52=
√29
d
oz=|PE|=
√x2+y2=
√22+42=
√20
15 sty 16:04
zadanie: czyli to 1 zadanie powinienem miec dobrze
15 sty 16:25
Mila:

A=(−3,−4,5)
Odległości od płaszczyzn:
d
oxy=|AN|=|z|=5
d
oxz=|AB|=|y|=4 ( prostokąt LMBC leży w płaszczyźnie OXZ)
d
oyz=|AD|=|x|=3 ( prostokąt KLCD leży w płaszczyźnie OYZ)
Zaraz sprawdzę resztę.
15 sty 16:26
Mila: 1)dobrze.
15 sty 16:45
zadanie: dziekuje
15 sty 16:45
Mila:
2) też mam taki wynik.
15 sty 17:07
zadanie: dziekuje
15 sty 17:13
zadanie:

3. Wektory U, V, W (zaczepione w poczatku ukladu) sa krawedziami pewnego równolegloscianu (np.
prostopadloscianu).
Przedstaw wektory wodzace wszystkich wierzcholków tego równolegloscianu za pomoca wektorów U, V
i W.
wierzcholek D to po prostu D
IDEI=w, czyli jego wierzcholek E=w
IDAI=u, czyli jego wierzcholek A=u
IDCI=v, czyli jego wierzcholek C=v
IDFI=v+w, czyli jego wierzcholek F=v+w
IDHI=u+v, czyli jego wierzcholek H=u+v
IDBI=v+u, czyli jego wierzcholek B=v+u
a jaki bedzie wierzcholek G?
dobrze jest to w ogole?
15 sty 17:59
Mila:
DG→= (v+u)+w [ DE→=BG→}, jak się pokaże Gustlik, to sprawdzi.
15 sty 18:53
zadanie: Dane sa wektory X=[2,x,3] oraz Y=[3, 2, y]. Dla jakich x i y wektory te sa wspolliniowe?
X=t*Y , t∊R
[2,x,3]=[3t,2t,yt]
dobrze?
15 sty 20:11
zadanie: ?
15 sty 21:08
Mila:
Napisz te wektory, możesz łatwo sprawdzić, czy dobrze.
15 sty 21:32