Pochodne
Kamil: Witam , proszę o sprawdzenie 1 granicy i 3 pochodnych gdyż od tego zależy czy zaliczyłam
kolokwium.
Granica −22n* 3n/4n+1+2*3n−1 i tutaj wyszła mi 1/4
Pochodna arctg √1+x2 i wyszlo mi x/(2+x2)(√1+x2)
(x2+3x)e−2x+4 i wyszło mi e−2x+4 {(2x+3)+(−2x2−6x)
14 sty 17:50
Kamil: i 3 pochodna x2+lnx/3+lnx i wyszlo mi (2x+1/x)(3+lnx)−(x2+lnx)*1/x / (3+lnx)2 NIE ZDAŻYLEM
pogrupowac gdyz zabraklo czasu
14 sty 17:52
pomarańcza: j zrobiłabym to tak: Pochodna arctg √1+x2 = [1/1 + √1+x2 ] *1/2 (1 + x2)−1/2
14 sty 17:58
pomarańcza: pochodna z e
−2x+4= −2e
−2x+4

?
14 sty 18:01
pomarańcza: pochodna z e−2x+4= −2e−2x+4 ?
14 sty 18:01
Kamil: A wiesz co to pochodna złożona? Bo teraz to już sam nie wiem co mam zle a co dobrze
14 sty 18:03
pomarańcza: Wiem, w 1 przykładzie nie używamy tego wzoru. A ta granica do czego dąży?
14 sty 18:10
Kamil: do nieskończoności
14 sty 18:11
Kamil: pomoże ktoś bo wydaję mi się ze jednak dobrze to zrobiłem..
14 sty 18:55
ktosik: musisz poczekać na wyniki...
14 sty 19:13
ICSP: wklep do wolframa
14 sty 19:14
Kamil: a to trzeba mieć konto żeby wklepać?
14 sty 19:18
ICSP: nie
14 sty 19:22
14 sty 19:23
Kamil: a co wpisac zeby liczylo pochodna?
14 sty 19:27
Kamil: Ok pochodna z arctg mam dobrze bo sprawdziłem tej 2 pochodnej nie moge wklepac ; c a ta granica
co mi wpisalas/wpisales wychodzi inaczej niz mam ale nie wiem jakim cudem a sprawdzam to juz 3
raz pisemnie liczac..
14 sty 19:31
ICSP: '
14 sty 19:31
14 sty 19:32
wredulus_pospolitus:
ICPS ... tam w granicy w liczniku zapewne był +/− ...
| | 1 | |
... a ile i wtedy granica źle bo powinno być − |
| |
| | 4 | |
co do pochodnych:
pierwsza: ok
druga: też ok ... ewentualnie się przyczepi że zostawione zostało w postaci
...(2x+3)+(−2x
2−6x) zamiast (−2x
2−4x+3)
14 sty 19:35
Kamil: No to wszystko mam dobrze tylko ta granica coś nie tak , możliwe żeby ten wolfram zle
obliczyl

?
14 sty 19:38
Kamil: wiesz co bo ten − przy granicy to mial byc myslnik przepraszam moj blad
14 sty 19:38
Kamil: Właśnie w tym drugim i trzecim moze sie przyczepic ale z 2 strony chodzi tu w sumie o
zastosowanie ze umiem liczyc pochodne pogrupowac to kazdy umie ale nie starczylo juz mi czasu
po prostu.
14 sty 19:39
wredulus_pospolitus:
Kamil ... to nadal pozostaje czy w liczniku (tej granicy) miało być 22n*3n
czy też 22n+3n
czy pierwszej wersji ... masz źle
przy drugiej masz dobrze (skoro to przed to nie jest minus)
14 sty 19:53
Kamil: No właśnie nie ma róznicy , tak mi sie wydaje bo jak wyciagne 4n(3n/4n)
to 3n/4n dąży do 0 i 4n sie skroci z dołem gdzie tam tez wyciagne 4n i zostanie 1 na
gorze. tak mi sie wydaje
14 sty 19:57
Kamil: a może i masz rację...

sam już nie wiem , mam nadzieję że tam był plus
14 sty 20:01
daras: Czy zaliczyłaś dowiesz się za kilka dni, po co się denerwowac na zapas ?
14 sty 20:38
Kamil: Zawsze tak mam że chce wiedzieć czy zaliczone czy nie
14 sty 20:44