wartości i wektory własne
pomarańcza: Znaleźć wartości i wektory własne przekształceń liniowych:
L: R4 −> R4, F(x,y,z,t)= (0,x0,−x)
14 sty 17:44
Krzysiek: jak wygląda macierz tego przekształcenia?
14 sty 19:31
pomarańcza:
0 1 0 −1
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0

?
15 sty 09:15
Krzysiek: zamień wiersze z kolumnami i będzie ok.
a teraz patrzysz na schemat i liczysz na początek:
det(A−λI)=0
15 sty 09:32
pomarańcza: 0 0 0 0 1 0 0 0
1 0 0 0 − λ 0 1 0 0 = λ4 λ=0 <− wart. właściwa
0 0 0 0 0 0 1 0
−1 0 0 0 0 0 0 1
Aλ= 0 0 0 0
1 0 0 0
0 0 0 0
−1 0 0 0
I mam znaleźć wektor v taki, że Aλv=0?
0 0 0 0 x1 0
1 0 0 0 * x2 = 0
0 0 0 0 x3 0
−1 0 0 0 x4 0
15 sty 18:08
pomarańcza: Tylko nie wiem jak to policzyć...
15 sty 18:16
Krzysiek: tak,masz rozwiązać to równanie tzn: (A−λI)X=0
czyli masz:
x1=0
−x1=0
czyli x1=0
x2,x3,x4 dowolne
więc niech:
x2=a
x3=b
x4=c
a,b,c∊R (parametry)
X=[x1,x2,x3,x4]=[0,a,b,c]=a[0,1,0,0]+b[0,0,1,0]+c[0,0,0,1]
15 sty 18:28
aknle: tzn. x1=λ?
15 sty 18:33
Krzysiek: szukasz tego wektora własnego dla wartości własnej λ=0
i wychodzi,że: x1=0
15 sty 18:55