Hydrostatyka
Maszyn: Do rurki w ksztalcie litery U nalano rteci. Po czym do jednego ramienia rurki nalano cieczy o
gestosci p1 = 1,2g/cm3, zas do drugiego cieczy o gestosci p2 = 0.8g/cm3. Poziomy rteci w obu
ramionach pozostaja jednakowe, a roznica poziomow obu cieczy Δh = 5cm.
Oblicz wysokosc slupow obu cieczy.
Prosze o wyjasnienie co i jak, poniewaz mam problemy z tym zadaniem
14 sty 17:30
+-: skoro poziom rtęci w obu ramionach jest równy tzn., ciśnienia wywierane przez te dolane ciecze
są również równe, a od czego zależy ciśnienie cieczy

?
14 sty 18:36
Maszyn: jakich tutaj wzorow uzyc?
14 sty 20:13
daras: wzoru na ciśnienie hydrostatyczne=otwórz podrecznik
14 sty 20:36