Konkurs
Wazyl: Cześć forumowicze.
Prosiłbym o pomoc przy pewnej sprawie która nie daje mi spokoju.
Czy istnieje jakaś metoda na rozwiązywanie funkcji typu f(f(x)).
Podam przykłady:
Wykaż, że jeśli W(x)=x2+x+1 , to W(W(x))>W(x) dla każdego x∊R.
Gubię się. Próbuję w ten sposób: Δ<0. W(x)>0 W(x)>x. Nie wiem.,
Drugi przykład:
Dana jest funkcja:
f(x)= 3−x dla x>0
3+x dla x≤0
Sporządź wykres fucknji f(f(x)).
Proszę o pomoc.
14 sty 17:12
Wazyl: up
14 sty 17:21
Wazyl: up
14 sty 17:39
matyk: Udało się?
14 sty 18:56
Wazyl: Myśle że tak:
Rozbiłem to na 4 przediały
(−00;−3) (−3;0) (0;3) (3;+00)
f(f(x)=3+f(x) itd.
Dobra droga?
Wielomianu nie ruszyłem.
14 sty 19:00
ICSP: W(W(x) = (x2 + x + 1)2 + (x2 + x + 1) + 1
Dalej nie powinno być problemów.
14 sty 19:08
PW: Z wielomianem sprawa jest prosta. Wcale nie musisz pokazywać jawnej postaci W(W(x)). Wystarczy
pokazać prawdziwość nierówności W(u) > u tyle mówi postawiona teza, gdy u=W(x).
14 sty 19:09
PW: ICSP, nie widziałem Twojego wpisu − oczywiście też dobrze, ale ja jestem leniwy.
14 sty 19:12
philosopher: to jest złożenie prawda ? W(W(x))= W(x
2+x+1)=(x
2+x+1)
2 +(x
2+x+1)+1 za x w wypisywaniu
drugiego wielomianu podstawiasz to co równa się W(x) [pierwszy]
14 sty 19:12
ICSP: PW jesteś nie tylko leniwy ale i mądrzejszy. Dużo lepszy sposób.
14 sty 19:13
PW: Dziękuję

, chociaż oczywiście nie zawsze się tak uda
14 sty 19:18
Wazyl: PW Idąc Twoim tokiem myślenia wykazujemy że u2+u+1>u tak? tzn u2+1>0 z.n.w. Zaliczyli by
mi?
14 sty 20:42