Funkcja kwadratowa. Wyznaczanie b i c.
edyta0354: Mam takie zadanie: Funkcja f(x)=−3x
2+bx+c jest rosnąca w przedziale (−
∞, 4). Do wykresu tej
funkcji należy punkt A=(−1,4). Wyznacz b i c.
Bardzo proszę o pomoc, bo próbowałam to zrobić, ale mi nie wyszło
14 sty 17:12
Jolanta: to parabola i jesli rośnie dla x ∊(−∞,4)to znaczy ,ze póżniej maleje.czyli dla x=4 bedzie
wierzchołek
A(−1,4)
podstaw za x=−1 y =4
14 sty 17:16
edyta0354: nie bardzo rozumiem
14 sty 17:17
Jolanta: po lewej stronie masz wszystko o funkcji kwadratowej ,poczytaj a póżniej napisz czego nie
rozumiesz
14 sty 17:21
edyta0354: chodzi o to że jak podstawię to będę mieć 4=−3*(−1)2−b+c, ale nadal mam dwie niewiadome
14 sty 17:25
Jolanta: jak obliczamy wspłorzedne wierzchołka paraboli ?
14 sty 17:33
Ania: W=(p, q). Wzory znam ale co dalej?
14 sty 17:37
Jolanta: p=
14 sty 17:40
Ania: p=−b/2a
14 sty 17:42
Edyta0354: czy b=−24?
14 sty 17:45
Edyta0354: co robić dalej?
14 sty 18:25
Piotr 10: Jak masz już wartość b to teraz szukasz drugiej niewiadomej c. Masz punkt A=(−1;4) więc za x
wstawiasz −1 za y 4
14 sty 18:27
Edyta0354: ok wielkie dzięki a czy mógłbyś sprawdzić czy b=−24 czy 24
14 sty 18:29
14 sty 18:33
Edyta0354: dziękuję jeszcze raz bardzo
14 sty 18:36
Piotr 10:
14 sty 18:38