Własności prawdopodobieństwa
Kamix: Cześć wszystkim.
Od niedawna zacząłem przygodę z prawdopodobieństwem i cały czas są jakieś schody... Mianowicie,
nie potrafię wyznaczać np. mocy zbioru Ω. A tak jestem skonstruowany, że gdy zrobię, spojrzę w
odpowiedzi, a tam inna liczba, to strasznie się zniechęcam...
Mam takie zadanko.
Doświadczenie losowe polega na rzucie czterema monetami i i rzucie dwiema kostkami do gry.
Zdarzenie A polega na wyrzuceniu dokładnie 3 reszek i nieparzystej liczby oczek na każdej
kostce; zdarzenie B polega na wyrzuceniu przynajmniej 1 orła i otrzymaniu parzystej liczby
oczek na każdej kostce; zdarzenie C polega na wyrzuceniu na każdej kostce liczby oczek
mniejszej niż 3. Oblicz P(A).
A więc tak. Za zdarzenia B i C jeszcze się w ogóle nie brałem, ale też wyczuwam kłopoty. Przy
zdarzeniu A kombinowałem tak:
2
4=16−tyle mamy możliwych zdarzeń przy rzucie czterema monetami.
6
2=36−tyle mamy możliwych zdarzeń przy rzucie 2 kostkami.
Moc zbioru Ω=16*36=576
Teraz zerkam na warunki zadania, mają wypaść dokładnie 3 reszki, więc:
Kombinacja 3 z 8.
Ma wypaść nieparzysta ilość oczek na każdej kostce. Nieparzystych oczek na obu kostkach jest 6.
Więc kombinacja 2 z 6.
| | C38*C26 | | 56*15 | |
Czyli P(A)= |
| = |
| i tutaj P(A) wynosi ponad 1, co oczywiście jest |
| | 576 | | 576 | |
sprzeczne z definicją prawdopodobieństwa. Proszę o pomoc, wskazówki....
14 sty 17:10
Kamix: up
14 sty 17:34
Kamix: up
14 sty 18:10
PW: Nie mogą to być kombinacje, bo przyjąłeś koncepcję (licząc moc Ω), że zdarzeniami elementarnymi
są ciągi − rozróżniamy monety i kostki). Warto jednak słowami zapisać, jaki model matematyczny
konstruujemy. Tego zresztą wymagają na maturze − same liczby (rachunki) nie wystarczają.
14 sty 19:30
Kamix: Czyli jak to będzie w ostateczności? Chodzi mi np. o P(A)?
14 sty 19:32
Godzio:
Jest rzut 4 monetami, to jakie są możliwości, że wypadną dokładnie 3 reszki ?
Odpowiedź jest prosta, dokładnie 4 !
(R,R,R,O) i orzeł sobie maszeruje
(R,R,O,R)
(R,O,R,R)
(O,R,R,R)
Przy tym musimy mieć nieparzystą liczbę oczek czyli np.
(1,1) (1,3) (1,5)
(3,1) (3,3) (3,5)
(5,1) (5,3) (5,5)
I tutaj możemy też policzyć na palcach, że tych zdarzeń jest 9.
|A| = 4 * 9 = 36
14 sty 19:34
Kamix: Dzięki Godzio ; )
14 sty 19:36
Godzio:
Czasem przy takich zadań warto sobie rozpisać jak nie jesteśmy pewni swoich obliczeń, nawet
przy zadaniach o większej ilości zdarzeń rozpisać parę przypadków sprzyjających i zauważyć
jakąś prawidłowość
14 sty 19:41