plaszczyzny
hopeZ: 16. Czy punkty A(1,1,3) ,B(2,0,−1),C(3,1,1),D(1,−3,3) leżą w jednej płaszczyźnie?
14 sty 16:44
AS: Napisz równanie płaszczyzny przez trzy wybrane punkty
i sprawdź czy czwarty punkt spełnia równanie wyliczonej
płaszczyzny.
14 sty 16:50
hopeZ: Ale jak to zrobić?
14 sty 17:10
AS: Chłopie pytasz się o najbardziej podstawowe rzeczy,
to w końcu co umiesz?
Rozwiążcie mi,bo mi się nie chce.
14 sty 17:13
hopeZ: Pytam z jakiego wzoru, bo zwyczajnie nie wiem.
14 sty 18:49
AS: Tu nie ma żadnego wzoru.
Równanie szukanej płaszczyzny:A*x + B*y + C*z + 1 = 0
Podstawiaj kolejno wartości za x,y,z (pobrane z podanych punktów)
x = 1 , y = 1 , z = 3 z punktu A i rozwiąż układ trzech równań z trzema
niewiadomymi A,B i C.
14 sty 19:14