ciąg arytmetyczny
lian: wyznacz wzór ogólny an
a4−a2=4
a2*a4=32 to układ równań
obliczyłam deltę i rozwiązania
x1=−8 i x2=4
oraz r1=12 i r2=−12
po czym podstawiłam pod wzór ogólny i wyszło mi an=12n−20 a prawidłowa odp to 2n−12.
gdzie popełniłam błąd?
14 sty 16:31
lian: proszę o pomoc
14 sty 17:21
lian: up
14 sty 17:29
Jędruś: chyba x1=−4, x2=8 sprawdź...i pewnie Ci wyjdzie...
14 sty 17:46
lian: po podstawieniu tych liczb nadal wynik się nie zgadza
14 sty 18:15
Jędruś: sorry, ale te x1 i x2 masz dobrze... natomiast 2r=a4−a2 =4 tzn r=2 tak mi sie wydaje...
14 sty 18:16
Jędruś: z I równania wynika, że r=2 c. arytm. rosnący, prawda?
14 sty 18:19
lian: podstawiając za r 2 mam −8*(n−1)*2=−10+2n
wciąż coś nie tak

a skąd pomysł, że r=2?
14 sty 18:20
lian: up
14 sty 18:27
Jędruś: bo to ciąg arytm., a więc a3=a2+r, a4=a2+2r, więc a4−a2=2r=4, r=2, prawda?
a1 = a2−r=−8−2=−10 = 2*1−12 ,czyli an=2n−12, chyba tak...
14 sty 18:27
Jędruś: i chyba jest drugie rozwiązanie an=2n wynikłe z a2=4, a1=a2−r=2 = 2*1...
14 sty 19:43